BD2

TROSKĄ O ZDROWIE PRZYWITALIŚMY WIOSNĘ

      W Zespole Szkół im. H. Sienkiewicza w Drezdenku wiosnę powitano „Białym Piątkiem”. 20 marca br. już od godz. 8.00 dzieci i młodzież uczące się w naszej placówce miały możliwość wykonania bezpłatnych badań: przesiewowego badania w kierunku diagnostyki cukrzycy, badania morfologii krwi, EKG, pomiaru RR ciśnienia tętniczego, badania ortopedycznego w kierunku wad postaw u dzieci, badania wzroku; gimnazjalistki z klas trzecich mogły również skorzystać z porad położnej i nauczyć się kontroli piersi. Te prozdrowotne działania możliwe były dzięki współpracy i dobrej woli Starosty powiatu strzelecko – drezdeneckiego, p. Edwarda Tyranowicza, Burmistrza MiG Drezdenko, p. Macieja Pietruszaka oraz Prezes Powiatowego Centrum Zdrowia, p. Ewy Parfienowicz, którym składam w tym miejscu serdeczne podziękowania w imieniu Dyrekcji oraz całej szkolnej społeczności.
Zainteresowanie badaniami było ogromne. Dzieci, pod opieką swoich rodziców i grona nauczycielskiego, świadome ważności dbałości o swoje zdrowie, z niecierpliwością czekały na badania. W międzyczasie brały udział w imprezie pod hasłem „Warzywne wariacje”, której inicjatorem była klasa II B Gimnazjum nr 2 w Drezdenku, biorąca udział w V edycji programu edukacyjnego „Żyj smacznie i zdrowo”.
Uczniowie przeprowadzili szereg działań, których efekt zaprezentowali społeczności szkolnej np. w formie stoiska tematycznego dotyczącego wybranego przez siebie warzywa. Promowali spożywanie warzyw jako ważnego dla naszego organizmu składnika odżywczego. Poprzez przygotowane przez siebie dania pokazywali, że warzywne potrawy nie muszą być nudne i niesmaczne. Zwracali też uwagę na aspekt niemarnowania jedzenia, bo prezentowane przez nich potrawy stworzone były z myślą wykorzystania tych składników, które często są przez nas wyrzucane, a które można w kuchni przetworzyć i zjeść ze smakiem. Pomysłowość uczniów i ich rodziców – bo oni także byli współautorami tych kuchennych rewolucji – była niezmierna. Dania zachwycały smakiem, stoiska aranżacją, a szkolniaki prześcigały się w tym, by wypaść jak najlepiej. Konkurencja była wielka, zwłaszcza, gdy przyszło zaprezentować warzywne stroiki i rzeźby, których głównym kryterium była ich funkcjonalność, tzn. możność ich zjedzenia. Dobrze, że aparat uwiecznił na fotografiach ich stan pierwotny, bo większość z nich została skonsumowana przez uczestników imprezy podczas jej trwania.
Prócz warzywnych prezentacji kulinarnych uczniowie musieli się wykazać wiedzą nt. jarzyn podczas zajęć przygotowanych dla nich na sali gimnastycznej. Pod przewodnictwem pań: Anny Sobczak i Alicji Graś, prezentowali swoich koleżankom i kolegom autorskie piosenki na temat warzyw, rywalizowali w różnych wesołych (z racji obchodów w szkole Pierwszego Dnia Wiosny) konkurencjach, np. zawiązywali kokardki ze szczypiorku, rozpoznawali warzywa po smaku, kształcie czy opisie. Całość uświetniły popisy aktorskie uczniów z klas szkoły podstawowej: 1c pod opieką p. Joanny Kozłowskiej, z kl. 1b pod opieką p. Beaty Perzanowskiej i klasy 3 pod opieką p. Małgorzaty Kąkol oraz mieszanej trupy teatralnej pod opieką p. Anny Piątek.
Piątkowy dzień minął w miłej atmosferze, bowiem dopisała nie tylko aura. Proponowane przez nas działania jak zwykle wsparli rodzice, którzy towarzyszyli swoim pociechom podczas badań, podziwiali stoiska warzywne i posmakowali serwowanych tam dań, obejrzeli też występy artystyczne naszych grup aktorskich.
Cieszy też fakt, że jest wśród nas tak wielu ludzi dobrej woli, którzy angażują się w akcje mające na celu nie tylko podniesienie poziomu świadomości zdrowotnej, ale też integrację lokalnej społeczności. Pragnę podziękować p. Katarzynie Jenek, która koordynowała współpracę pomiędzy PCZ a szkołą oraz lekarzom i pielęgniarkom Szpitala Powiatowego w Drezdenku, którzy poprzez swój profesjonalizm, ale też miły uśmiech i dobre słowo sprawili, że badania przebiegły sprawnie. Wyrazy wdzięczności kieruję więc do:
– Jarosława Hajduka – Dyrektora ds. Medycznych;
– Kamila Siuty – lekarza ortopedy;
– Marii Bogdziewicz – Kier. Oddziału Rehabilitacji Ogólnoustrojowej;
– Róży Sobczak – Kier. ds. Pielęgniarstwa i Higieny Szpitala;
– Lidii Karolczuk – Kier. Zakładu Opiekuńczo – Leczniczego;
– Katarzyny Kurłowicz – Kier. Izby Przyjęć;
– Anny Płusy – Kier. Oddziału Ginekologiczno – Położniczego;
– Katarzyny Krysiak – dietetyczki;
– Sylwii Helwich – terapeutki zajęciowej ZOL;
– laborantek: Małgorzaty Krawczak, Lilianny Bryzy, Małgorzaty Traczyk, Sylwii Dobrowolskiej – Leszczyńskiej;
– Anna Zatorskiej – położnej.

Alicja Graś

BD1 BD2 BD3 BD4 BD5 BD6 BD10 BD11 BD12

Brak komentarzy

ZOSTAW KOMENTARZ

POPULARNE