
Rozstrzygnięto konkurs FSD – Fajny Swojski Drożdżowiec
Rozstrzygnięto konkurs FSD – Fajny Swojski Drożdżowiec.
W tym roku do konkursu stanęli:
– Sołectwo Gościm reprezentowane przez Elżbietę Przybył autorkę genialnego ciasta z rabarbarem,
– Sołectwo Kosin, w którego imieniu pokazała się Alicja Kozicka z przepysznym ciastem drożdżowym z makiem,
– TPD Drezdeneckie Koło Pomocy Dzieciom Niepełnosprawnym, które dłońmi Alicji Szmyt przygotowało placek z gorzką czekoladą i jagodami,
– Polski Związek Emerytów Rencistów i Inwalidów, którego ciasto z rabarbarem przygotowane przez Mirosławę Piechowską, już tyko zapachem i wyglądem, wprawiło pracowników muzeum w tak błogi nastrój, że nie mogliby obiektywnie ocenić innych wypieków.
Dlatego ocenę pozostawiliśmy losowo wybranym uczestnikom Jarmarku.
Wszystkie ciasta uznano za doskonałe.
W wyniku podliczenia przyznanych punków okazało się, że zwyciężyło ciasto Alicji Szmyt z Drezdeneckiego Koła Pomocy Dzieciom Niepełnosprawnym. Jak mawiają koniarze, zwyciężyło ono o tak zwany krótki pysk z ciastem z Kosina. W następnej kolejności uplasowały się: Sołectwo Gościm i Polski Związek Emerytów Rencistów i Inwalidów.
Myśl, która kołacze się od jakiegoś czasu po naszych muzealnych głowach, a która dotyczy wydania lokalnej książki kucharskiej, nabiera dzięki Państwa przepisom coraz bardziej realnego kształtu. W przyszłym roku następna edycja pod hasłem FSD. Jakiej będzie dotyczyła potrawy, jeszcze nie wiemy, ale w stosownym czasie zaprosimy Państwa do udziału. Wszystkie sugestie odnośnie nazwy potrawy, której skrót zamknie się w literach FSD miło widziane.
TPD Kołu Pomocy Dzieciom Niepełnosprawnym gratulujemy i życzymy, aby nagroda (robot kuchenny) dobrze im służyła.
PRZEPISY:
SOŁECTWO GOŚCIM
Placek z kruszonką Elżbiety Przybył
Składniki:
50 dkg mąki
0,5 szklanki mleka
0,5 szklanki cukru
2 jaja
2 zółtka
szczypta soli
5 dkg drożdży
12,5 dkg masła
cukier waniliowy
tłuszcz do smarowania foremki
Kruszonka:
8 dkg mąki
5 dkg masła
5 dkg cukru
Sposób wykonania:
Mąkę przesiać. Z mleka, drożdży i 1/5 mąki sporządzić rozczyn i zostawić do wyrośnięcia. Jaja ubić z cukrem na puszystą masę. Tłuszcz rozgrzać i roztopić. Do dojrzałego rozczynu dodać masę jajeczną, pozostałą ilość mleka, resztę mąki, składniki smakowo – zapachowe i wyrobić ciasto. Gdy ciasto jest już dobrze wyrobione, dodać tłuszcz i ponownie wyrobić a następnie pozostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, rozwałkować, przenieść na wałku na blachę i zostawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie, posmarować rozbitym jajkiem, posypać kruszonką i piec około 40 minut. Opcjonalnie ciasto można wzbogacić owocami. W konkursie był to rabarbar.
TPD KOŁO POMOCY DZIECIOM NIEPEŁNOSPRAWNYM W DREZDENKU
Drożdżowiec Alicji Szmyt
Składniki:
4 ½ szklanki mąki
4 – 5 jaj
1 szklanka mleka
¾ szklanki oleju
½ kostki masła
1 ½ szklanki cukru
1 kostka drożdży
1 czekolada gorzka
owoce wg uznania np. borówki
Kruszonka:
½ masła
4 łyżki mąki
4 łyżki cukru
Sposób wykonania:
Z ¼ szklanki letniego mleka, drożdży, łyżeczki cukru i mąki zarobić rozczyn i pozostawić do wyrośnięcia.
Do miski wsypać mąkę, zrobić wgłębienie, dodać olej, cukier, jaja, resztę mleka oraz wyrośnięty rozczyn – zarobić ciasto. Następnie odstawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość, rozłożyć na blaszce, posypać pokruszoną czekoladą i owocami oraz kruszonką. Piec 45 minut w 180 stopniach.
POLSKI ZWIĄZEK EMERYTÓW RENCISTÓW I INWALIDÓW
Placek drożdżowy Mirosły Piechowskiej ze Starych Bielic
Składniki:
1 kg mąki + szczypta soli
1/2 l mleka
4 jajka
10 dag drożdży
3/4 kostki masła
1/3 szklanki oleju
3/4 szkl cukru
owoce sezonowe (w konkursie rabarbar)
Kruszonka
1/2 kostki masła
7 łyżek mąki
7 łyżek cukru
Lukier
25 dag cukru pudru
1 łyżka masła
gorąca woda
Sposób wykonania:
Mleko podgrzać, dodać cukier, masło, olej, jajka (roztrzepane) i sól. Trochę mleka wcześniej odlać do osobnego garnka na rozczyn, dodać cukier i drożdże. Gdy drożdże urosną, wylać do miski z mąką, mlekiem i z dodatkami. Wyrabiać ciasto tak długo, aż ściany się spocą.
SOŁECTWO KOSIN
Placek drożdżowy z makiem Alicji Kozickiej
Składniki:
1 kg mąki – najlepiej tortowej
kostka drożdży
2 szklanki mleka
2 szklanki cukru
14 żółtek
cukier waniliowy
szczypta soli
1 kostka masła 125 g
puszka masy makowej
Sposób wykonania:
Sporządzić rozczyn z cukru, ciepłego mleka, mąki i drożdży. Pozostawić do wyrośnięcia. Do przesianej mąki wlać wyrośnięty rozczyn, dodać roztopione w mleku pół kostki masła i cukier. Jak przestygnie, wbić żółtka i mieszać. Wyrabiać na gęste ciasto. Pod ściereczkę i niech odpoczywa – rośnie 1 godz. Na blachę, na to masę makową i kruszonkę z pozostałego masła, dobrać mąkę i cukier. Piec w temperaturze 170 stopni C, około 50 min.
Ciasta jest dużo – dwie blachy.