
Dzieci ze Szkoły Podstawowej w Goszczanowie poznają tajniki pracy piekarza
Skąd w sklepie bierze się chleb? Jak wygląda proces wypiekania chleba? Kiedy chleb jest jasny, a kiedy ciemny? Czy piekarz pracuje nocą?
Aby poszukać odpowiedzi na te pytania, uczniowie z klas I – III wraz z wychowawcami udali się, 12 października 2017 r, do piekarni „Hert” w Gościmiu, której właścicielem jest pan Artur Frąszczak. Podczas oprowadzania grupy po zakamarkach piekarni, cierpliwie i dokładnie opowiadał o wszystkich maszynach, urządzeniach, o trudnej pracy piekarza i tajnikach wypieku chleba. Dzieci z ciekawością przyglądały się ogromnym elektrycznym dzieżom, w których przygotowuje się składniki na ciasto chlebowe. Zaglądnęły do magazynu pełnego worków z mąką i spędziły chwilkę w chłodni. Mogły spróbować bitą śmietanę do ptysiów oraz produkty wzbogacające chleb. Poznały różnicę między mąką pszenną i żytnią pełnoziarnistą badając jej właściwości za pomocą dotyku i smaku. Największą atrakcją było wykonanie ciasteczek z cukiernikiem, panem Wojtkiem. Przy zgromadzonych dzieciach zamieszał składniki do ciastek, a następnie za pomocą specjalnego rękawa pomagał nadawać im kształt. W każde ciasteczko dzieci włożyły tyle energii, że ostatecznie wypieczone zostały niepowtarzalne i jedyne w swoim rodzaju cudeńka. Nad całym przebiegiem pracy czuwał kot Gustaw, który co chwilę łasił się do innych nóg. Ten to ma tu dobrze.
Wycieczka zakończyła się degustacją chleba i wyrobów cukierniczych. Największe grupowe łakomczuchy pałaszowały każdy słodki rarytas. Wszyscy przekonali się, że praca piekarza jest trudna i odpowiedzialna. Szanujmy więc chleb i nigdy go nie wyrzucajmy.
Dziękujemy właścicielowi i pracownikom piekarni za miłe spotkanie.
Iwona Nowosad